Wilton Fijenoord


De vestiging vanaf 1917 van een deel van het Rotterdamse “Wilton’s Machinefabriek en Scheepsbouwbedrijf’ in de gemeente Schiedam. Deze scheepswerf zou uitgroeien tot één van de grootste van Nederland. Het maakte snel furore toen het in 1920 de hand kon leggen op het “Pola-dok”, in 1914 gebouwd bij de Duitse werf Blohm & Voss in opdracht van de Oostenrijks-Hongaarse Marine en bestemd voor de haven Pola bij Triëst. De Eerste Wereldoorlog verijdelde dat en Wilton kocht het dok. In 1929 ging dit bedrijf een fusie aan met de werf “Fijenoord” in Rotterdam en bestond verder als N.V. Dok- en Werfmaatschappij Wilton-Fijenoord. De bedrijfsdelen “Wilton en “Fijenoord” bleven echter nog min of meer zelfstandig bestaan tot 1932 en daarna als afdeling nog tot in de jaren ’70.

Schiedam werd wel de hoofdvestiging en duizenden Schiedammers, vele Rotterdammers, Vlaardingers en andere werknemers uit de regio, hebben er bijna zestig jaar lang hun brood verdiend, tot 1983. Toen trof de RSV-affaire ook dit bedrijf en op 7 mei 1984 kwam het in surseance van betaling. Na de opheffing daarvan bestond het nog een periode als reparatiewerf. Het einde was echter nabij en tenslotte werd de Schiedamse werf verkocht. Een korte periode was de Yssel-Vliet-Combinatie (YVC) bezitter en daarna werd Damen Shiprepair Rotterdam B.V. eigenaar.

De sterk verkleinde werf ging verder als reparatiebedrijf onder de naam Rotterdam United Yard. De tijd dat Wilton-Fijenoord voor een belangrijk deel de geschiedenis van Schiedam en haar inwoners meebepaalde, was ten einde. De kleine en grote hallen van het voormalige Wilton-Fijenoord in Schiedam werden ontmanteld, met uitzondering van de “Timmerwinkel” (tegenwoordig 2021 de ‘thuisbasis’ van GustoMSC). Uiteindelijk kwam nog een restant van Wilton-Fijenoord in handen van bedrijvendokter J. van den Nieuwenhuizen maar de gouden tijden waren definitief voorbij.

Bron: Historische Vereniging Schiedam / ‘Scyedam 30e jaargang nr. 2 mei 2004
Originele tekst: Ser Louis
Tekst bewerkt door: Scheepsbouwmuseum.nl
Foto: Beeldbank Schiedam / fotograaf: Onbekend


Scheepsbouwmuseum.nl 2021

Laatst bijgewerkt op: 2 augustus 2021